HTML

Niksim

"Jaj annak az írónak, aki nem ápolja megalomániáját, aki hagyja, hogy apadni kezdjen, és mit sem tesz ez ellen! Csakhamar tapasztalni fogja, hogy az ember nem lehet büntetlenül normális." (Cioran)

Friss topikok

A tehetség kutat ás, én meg beleesek

2009.03.01. 10:26 Niksim

Majdnem Zala megyéből utazom fel a vasi megyeszékhelyre. A CD-lejátszóban a sznobériával is megvádolható Pitchfork zenei magazin 1976-2006 közötti zenei időszak alapvetéseit dokumentáló 500-as dalparkja, onnan is a 389-es sorszám fölöttiek. Amint lekapcsolja a sofőr a beltéri lámpákat, különösen nagy élmény fejhallgatózni, legyen akármilyen zene is a soundtrack. Zsongatón álmosító búgás az alapjárat, tűznek el mellettünk a szemből jövő személyautók és kamionok, a test érzékszerveinek szokott százalékos leosztásáról a fülre helyeződik át a hangsúlyt.

Erre harmadik számul a derült égből becsapkodnak a villámok, fasza bólogatós, szellősből zúzósba váltó metál a menü (Refused: New Noise), majd az akadozó lemezlejátszás hangjaiból tekeredik elő valami törzsi ritmusokra épülő, sajátos gitárzene, valójában angol nyelvű, de távol-keletinek hangzó 13 perc (Boredoms: Super Shine), aztán valami, a lefojtottsága ellenére is sejthetőn kitörni akaró és persze ki is robbanó gitárnyüstölés (Mogwai: Like Herod), ami mikor megmutatja a valódi jellegét és lecsillapszik, úgy 6 percnél járunk, de újabb kör jön, még egyszer ennyi repeta. Aztán a jeles Sonic Youth-tag, Jim O’Rourke danolászik egy tábortűz körüli egy szál gitárosat (Halfway To A Threeway), hogy a Sigur Rósnak adja tovább a stafétát úgy tíz percre (Svefn-G-Englar). Ezt követően mi más is jöhetne kontrapontul, mint egy csilli-villi house-muzsika: a Daft Punk mindenki által ismert One More Time-ja, és ha már elektronika, akkor csavarintva egyet a képleten, a Radiohead-től az Idioteque.

Vagyis… oké, az utolsó kettőig és továbbiakig (sorrendben, The Avalanches: Since I Left You, Broadcast: Come On Let's Go, Aaliyah: Try Again, Justin Timberlake: Cry Me a River, Vitalic: La Rock 01, Paperclip People: Throw, Kylie Minogue: Love At First Sight) már csak a vonaton érek el. Fél kilenc után valamivel ugyanis az Ady téren köt ki a hajóm. Irány Olad és a második Átjáró tehetségkutató első állomása, ami valójában a második, de a Körmendre tervezett elsőre csak ketten jelentkeztek, így az elmaradt.

Az OMK alias SIC közelében a szembejövő középiskolás csoportok alapján belém költözik a negatív előjelű sejtés, hogy valami itt nem kóser. Különösen akkor érzem ezt, amikor az illumináltságot is kezdem látni rajtuk. Két srác egy erősen dülöngélő csajt navigál az irányomba. Mikor a közelükbe érek, hallom, ahogy az egyik srác mondja neki, hogy „mindjárt itt a Gyöngyös”, majd felnéz, rám, mire hozzáteszi, hogy „na nem ő”. Nagyot derülünk mind a négyen a dolgon.

Az OMK alias SIC utcájába befordulva már egyértelmű a dolog: mind gyalog, mind autóval, de mindenki abból az origóból tart elfele, ahova én oda. Két lehetőség villan be. Vagy nagyon kiderült valami technikai cuccról a működésképtelensége és az stornózta a bulit, ami alig valószínű, vagy tekintetbe vétettek a tinédzserkorú ifjúság és a gardedámi kör közös szórakozási szokásai és azért az ez. A portán üdvözölnek, hogy elkéstem, de remek buli volt, a vaskarikásoktól szerváljak képeket és írjam meg, hogy mennyire. Ekkor már röhögök az egészen, mondván, ugyan ráírhatták volna a plakátra a kezdési időpontot, mert az mintha lemaradt volna róla, de sebaj, majd legközelebb. Hegével le is beszéljük, hogy jövő héten a sárvári megmérettetésre együtt megyünk. Sőt azt is beígéri, hogy az épp alig valamivel azelőtt véget ért buliról másnap délután küldi az infót, mi több, némi kommentárt is a hat zenekar mindegyikéről. Előre is köszönet érte.

A vasútállomás felé még belebotlok a gyöngyösös hármasba. Ahogy elmegyek mellettünk, hallom, hogy nagyot derülnek a dézsá vűn. Néhány perc híján lekésem a vonatot, de legalább vehetek két Borsodi Bivalyt, amit a következőig hátralévő egy órában be is tolok egy Mars szelet és egy mogyorós csoki kíséretében. Főleg üdvözölendő, hogy már ekkor bent áll az űrsikló a kettesen. Felszállás, el a vonat végébe, nekivetkőzés, kényelembe helyezkedés, fejre hallgató, benne a fentebb említettek. Mígnem úgy fél óra után a mellettem nyíló vezérlőkabin és a burkolatot kint felnyitva elérhető sugárhajtómű között izgatottan szaladgáló szerelők meghozzák az ítéletet, amit a MÁV-szóvivővé előlépő kalauzlány tolmácsol az irányunkba. Egy kukkot se hallok belőle, de mert mindenki szedelőzködik, hát én is elindulok velük a kettővel hátrébbi űrsikló felé. Nekem ott is jó, csak vigyen haza. Tolatunk valamennyit Pest felé, aztán ismét előre, immár a hármasra.

Fél tizenkettőkor már otthon vagyok.

Szólj hozzá!

Címkék: média zene koncert alkohol szombathely 2009 dalok vasútállomás ujsagiras helyből közelre pitchfork 500 átjáró tehetségkutató

A bejegyzés trackback címe:

https://niksim.blog.hu/api/trackback/id/tr1972974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása