HTML

Niksim

"Jaj annak az írónak, aki nem ápolja megalomániáját, aki hagyja, hogy apadni kezdjen, és mit sem tesz ez ellen! Csakhamar tapasztalni fogja, hogy az ember nem lehet büntetlenül normális." (Cioran)

Friss topikok

A tavasz NEM MENŐ

2009.04.05. 19:55 Niksim

The spring is here. Annyira here, hogy mindjárt kettő is jár belőle. Meg persze egy farok is, ami dagad. Tisztelet a kivételnek, de főleg a bókok özöne. És ha esetleg meghívhatnám egy forró csokira ebben a kávézóban, az nagyon boldoggá tenne. A rímes poézis Menyhárt Tamáshoz hasonló bajnokai azonban csak néhanapján ilyen lényeglátóak. Többnyire olyan, képzőművészeti ambíciókkal megvert, idegesítő faszok, akiket az ember a saját letépett karjukkal verne agyon. Erre teljes joggal írhatnák az újságok, hogy önkezűleg vetett véget az életének. Nincs bosszantóbb a romantika zsenikultuszának szellemében élő kreatív embereknél. Főleg ha azok valójában nem is kreatívak, csupán szimplán irritálóak. Legutóbb a szombathelyi Voler Mouche-koncert után akadtam össze két ilyen díszpinttyel. Pedig hülyének lenni mindig is ciki volt, és ma is az.

Akkor inkább már a megmondástól, a tudatmódosítástól és a világmegváltástól egyaránt ódzkodó twee popperek. Nekik amúgyis a tavasz ismételt beköszöntével jött el az évadjuk. A Belle & Sebastian meg a Szívek szállodája nagy dózisban. Vagy akár a Nouvelle Vague is lehet a háttérzene (a szakértők meg majd jól megmondják, hogy nem szakértek). Felnőni képtelen, szende, idealista és a szerelmetes kedvüket reménytelennek megélő naivak és naivák brancsainak zenéi. Olyanoké, akik kötött pulcsit hordanak, a mostani rekettyésjáró remek időben pedig idéltlen mintás ingekben flangálnak. Csakhogy tudhatnák: örökre 17 évesnek maradni nem menő.

 

Dizájnilag némileg javítana a helyzeten egy-egy menőbb póló. De mert a házibulikon soha nem a hűtő közelébe ülnek, és sem a biológia, sem a dögös muzsika, sem a nyílt érintkezés, sem a történelem nem köti le őket igazán, így hoppon maradnak. Néhány éve dívik egy új hobbijuk is, amihez tőlük szokatlan kisajátító kedvvel nyúltak le egy olyan kifejezést, ami a mai értelemben vett könnyűzene kezdeteiből származik, a hipszert. A szélessávú internet, a fájlcserélők, a torrent oldalak, a zeneblogok és a YouTube megjelenésének köszönhetően immár új jelentéstartalommal bővült ez a szó.

A társadalmon kívüli, annak a megcsontosult rendjén változtatni akaró, a kábítószerekkel bizalmas viszonyt ápoló, nem ritkán homoszexuális és irodalmi megnyilvánulásokban önmagát kifejezni kívánó beatnemzedék forog a sírjában. (Csak annak az átkozott Hobónak a lelkét nem bírja visszavenni a Teremtő.) Manapság ugyanis az említettek ellentétjébe fordult át a leírás. Kertvárosi, középosztálybeli, konszolidált, ámde a zenében, a filmben és a világ virtuális történéseiben az up-to-date-nél is up-to-date-ebb on-lányokat és többségében a szükséges informatikai tudás minimumával rendelkező geekeket jelöl a hipszterség. Ne is bogozzuk tovább a témát, ennyi elég is annak belátásához, hogy twee poppernek lenni nem menő. Legalább annyira ciki, mint hogy én most itt ülök a monitor előtt és ezt a bejegyzést írom, miközben a napfény épp elérte a hátam vonalát.

 

Aztán itt van még a tavaszi fáradtság is. Gyurcsány Ferenc is megfáradt, majd balra el. Bajnai Gordon meg befáradni látszik az ajtón. A tüntetőkön viszont semmi jele az ilyesminek. Ők láthatólag nagyon is prímán tudnak koncentrálni a miniszterelnökségre. Idegesek és ingerlékenyek persze, de van rá megoldás. A Molotov-koktél helyett ajánlottabb a vitaminbomba; a zöldségek, gyümölcsök és tojások dobálása helyett az érintettek akár meg is ehetik legalább minden másodikat, ami a kezük ügyébe kerül. Nem bánják meg, az egészségük feltétlenül meghálálja.

A szervezett, akár egyesületi körben végzett megmozdulások ugyancsak segítenek fölébe kerekedni a kedvetlenségnek és a motiválatlanságnak. A kormányellenes jelszavak csoportos skandálása meg nemcsak a tüdőnek tesz jót, hanem a csapatszellemet is erősíti. Minden természetgyógyász javaslatai között szerepelnie kellene. Azonban az ilyen összeruccanás után sem szabad elhanyagolni a testi szerelmet. Hazaérve zuhanyzás, majd a kiadós alvást megelőzően egymás kényeztetése következzék. Mindez persze fél pillanatig sem jelenti azt, hogy a tavaszi fáradtság menő volna. Ciki. Mintha valaki a menstruációt hozná föl érvnek a cölibátus ellen.

 

De legalább a meteorológusok végre nem egy mindenféle felhős ikonokkal telerajzolt Magyarország-térkép fölött matatnak, böki ki a többség. És az miért jó nekem, kérdezek vissza a vizsgaelnökök szigorával. A globális felmelegedésből fakadóan kapásból húsz fok fölé robban a hőmérséklet. Minden, amit Cseh Tamás a Rajtammaradt télikabát című dalában megénekelt, nap mint nap betesztelődik rajtunk, tömegközlekedő férfiakon. Félpercenként rádöbbenünk, hogy mennyi hosszúcombú tinédzserlányról jut eszünkbe olyasmi, amit ha a testnevelő tanára volnánk és egy alkoholmámoros alkalommal elmesélnénk egy pletykásabb kollegának, főleg kolléganőnek, jobban úgy járnánk, ahogy a tavasszal naponta úgy háromszor gyurmázott bránerünk: kicsapnának.

Ha meg történetesen barátnőnk, feleségünk (a nem kívánt törlendő, vagy legalábbis jobb, ha nem tud a másikról) van, szóval ha állandóság kényeztet minket e téren, akkor is csak a bajok forrása lehet a tavaszi bimbóbimbózás, testhez simulás és hogy mennyire tapintatlanok ezek a lányok. Minkét értelemben. Hiába is magyarázod a kedvesednek, hogy csak egyvalami állandó, a változás, meg hogy a hormonok tőled független munkája és a génjeidbe táplált vadászösztön, szikrákat fog szórni a szeme már az első alkalommal, midőn észreveszi rajtad a stírölő kedvedet a köztéri sétátok közben. Főleg ne tréfálkozz vele, a humorérzéked ezúttal csak olaj lesz a tűzre.

 

Sztriptízbár az egész világ és potenciális vágykeltő benne minden 15 és 45 éves közötti nő. Az ilyes sziporkákat tartogasd csak a haveroknak. Ők néhány italmeghívással fogják értékelni a leleményességed. A nőd előtt csak a látványos, beismerést sugalló magadba szállás hozhat felmentő ítéletet. Így otthon akár kufirc is lehet jussod. Van egy régi vicc, ahol a régóta együtt élő házaspárnak nem megy a szex. Csak fekszenek egymás mellett, és szótlanul a plafont bámulják. Neked se jutott eszembe senki, kérdezi kisvártatva a feleség. Én mondom, neked eszedbe fog: egy kiadós csoportszexre való nő.

Nem lehet hát kétséges az ítélet. A tavasz a szélesvásznú giccs évadja. De olyané, ahol a főtéri kávéházban The Boy Least Likely To- és Aberfeldy-dalok szólnak, a teraszon a barátnőjük/feleségük mellett ülő férfiak agyában bevégtelenítetten pornófilmek mennek, három utcával odébb pedig egy Petőfibe oltott Che Guevarát várnak a menete élére a tavaszi fáradtságtól szabadulni vágyók. Rossz vége lesz hamarosan a dolognak, érzem, egészen konkrétan: a nyár.

2 komment

Címkék: politika tavasz szombathely gyurcsány ferenc bajnai gordon arcok tüntetők zooey deschanel tavaszi fáradtság twee pop helyből közelre voler mouche hipszter

A bejegyzés trackback címe:

https://niksim.blog.hu/api/trackback/id/tr881048157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

söcsö 2009.04.05. 22:56:54

Bedét és a Matulát lopni NEM MENŐ!! :DD

Niksim 2009.04.06. 08:31:13

Ha ennyire direkten csinálom és ilyen zsödiális tartalommal töltöm meg a puszta keretet, akkor az szinte már MENŐ. :D
süti beállítások módosítása