HTML

Niksim

"Jaj annak az írónak, aki nem ápolja megalomániáját, aki hagyja, hogy apadni kezdjen, és mit sem tesz ez ellen! Csakhamar tapasztalni fogja, hogy az ember nem lehet büntetlenül normális." (Cioran)

Friss topikok

A nap az ellenséged

2009.07.23. 13:13 Niksim

Ez Douglas Coupland híres, eredetileg 1991-ben, de magyarítva csak 2007-ben kiadott regénye, az X generáció kezdőfejezetének címe. Mi sem aktuálisabb egy 40 fokra előrejelzett napon. Az M. Nagy Miklós által fordított könyvnek tegnap ugrottam neki. Furcsa – vagy nem is annyira furcsa – módon csak két évvel a megjelenése után olvasom. 6-8 éve még előre jártam volna a könyvesboltokat a kiadása hírére, hogy megvehessem és minél hamarabb alámerülhessek benne. Az elmúlt évek azonban számomra kevéssé a nyomtatott, annál inkább a virtuális szövegek átélt csócsálásáról szóltak. Ahogy a ti elkövetkező perceitek is.

Nem akar indulni a Saab. Hol tébécésen köhög, hol szégyellősen köhécsel, egy olyan kisgyerek benyomását keltve, akinél a démoni megszállottság rohamai hamburgerdarabkák felköhögésével váltakoznak. Egy motelvendég, aki a Larry parkolója közelében vett ki szobát, elordítja magát az ablakból, hogy húzz már a picsába!, de a dühkitörése nem fogja elrontani ezt a csodálatos sivatagi éjszakát számunkra, amikor újból kénytelen-kelletlen gyalog megyünk haza. A lágy, hűvös levegő úgy siklik a bőrömön, mint száraz porcelánhomok, és a meredek hegyek olyan borostyán árnyalatúak, mint az Andrea Doria víz alatti fényképe. Olyan kicsi a légszennyezés, hogy meggörbül a perspektíva: a hegyek neki akarnak csapódni az arcomnak.

Villogó, magnéziumos lámpácskafüzérek vannak a 111-es út mentén őrökként sorakozó pálmafákra aggatva. Zizeg a szoknyájuk, ahogy friss levegőt eresztenek be a számtalan éberen szundikáló madárnak, patkánynak és a belül megbújó bougainvillea-indáknak.

Belesünk a kirakatokba, amelyek fluoreszkáló fürdőruhákat, datolyatálakat és borzalmas, talán szikrákkal borított elütött állatokat ábrázoló absztrakt festményeket kínálnak. Meg kalapokat, drágaköveket és gyümölcstortákat – csupa szép árú, s úgy ácsingóznak a figyelemre, mint a gyerek, aki még nem akar ágyba bújni. Szeretném felhasítani a hasam, és kitépni a szemem, és begyömöszölni magamba ezeket a látványokat. A Földet.

- Ma este vagy egy indianai autókereskedő idióta ikreire hasonlítunk – mondja Dag a szerkónkról: szupermenő Bob Hope Golf Classic-os, rigótojáskék anorák és széles karimájú kalap van rajtunk –, vagy két csavargóra, profán és gyilkos gondolatokkal a szívünkben. Válassz!

- Szerintem, Dag, egyszerűen csak két buggyantnak nézünk ki.

A 111-es út (ami Palm Canyon Drive-ként is ismert) a város főútja, és ma éjjel meglepően üres. Néhány Orange megyei ambiszexuális szőke furikázik lazán föl-alá csúcsszuper Volkswagenekben, miközben a bőrfejű tengerészgyalogosok az ütött-kopott El Caminóikban csikorogva fékeznek olykor, de sohasem állnak meg. Ez még olyan város, amiben van autókultúra, és egy-egy mozgalmasabb éjjelen, ahogy Dag találón mondja: – Tisztára egy Daytona, egy olyan nagydudás, burgeres-turmixos hely, ahol szexi csizmát és azbesztdzsekit viselő gyerekek eszik a Halálos rósejbnit narancssárga műanyag éttermi bokszokban, amelyek fehér oldalú GT abroncsra hasonlítanak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv 1991 douglas coupland x generáció m nagy miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://niksim.blog.hu/api/trackback/id/tr941262835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása